7 Aralık 2017 Perşembe

Fatih 'in Çeşm-i cihan'ı Amasra

Amasra güzelliğiyle beni mutluluktan uçurdu !




Büyük şehrin kalabalığından bunalıp hafta sonu küçük bir sahil kasabasında gözünüzü açmak istiyorsanız bu kesinlikle Amasra olabilir . İstanbul'a 436  , Ankara'ya 299 ,Bartın'a 17 km. Hafta sonu Amasrada genelde istanbul ve Ankaradan gelen misafirler  oluyor .İstabul'dan gelecekler İstanbul İzmit , Bolu  ,Yeniçağ ,Devrek ,Çaycuma yolunu tercih edebilir. Ankara'dan gelecekler ise  Gerede ,Mengen ,Devrek , Çaycuma yolunu kullanabilir.


        1460 'a kadar ceneviz himayesinde olan beldeye Osmanlı Sultanı  Fatih Sultan Mehmet fethetmek için gittiğinde; hocası Akşemseddin ile bakacak mevkiinde duraklayıp bu güzel beldeye tepeden bakmıştır ve  "Lala ,lala   Çeşm-i Cihan(dünyanın göz bebeği)  bu mu ola?'" diye hayranlığını dile getirir .Şehrin güzelliğinden oldukça etkilenen Fatih Sultan Mehmet  "bu kadar güzel bir yere zarar vererek almak istemem, kalenin anahtarını bana getirin" mesajını da kale komutanına göndererek şehri kolayca almıştır.


        Bartın iline bağlı olan Amasra biraz  Balkan ülkelerindeymişsiniz gibi hissettiriyor insana kendini.Amasra’nın ayrıca iki tane adası da bulunmakta. Büyük olanı Büyükada, diğeri ise Tavşan Adası olarak adlandırılıyor.
        Fetih sonrası şehirdeki iki kilise camiye çevrilir, bunlardan biri  Fatih Camidir .Adayı karaya bağlayan köprüsü, , arkeoloji müzesi ,Ceneviz ve Roma esintilerini hala hissettiren kalesi, Ağlayan ağaç seyir tepesi  ,Ahşap işçiliğinin ürünlerini bulabilceğiniz Çekiciler çarşısı ,hırçın karadeniz ' in nazlı kızı gibi dalgalanan denizi , tekneyle gezebileceğiniz henüz keşfedilmemiş Değirmenağzı ve Felengit limanları ,kendilerine has pişirme tekniği kullanan ve insana "ben böyle balık  yemedim" dedirten balıkçıları ,Kadınlar pazarıyla  hem ruhunu ,hem damağını şenlendirmek isteyenlere   kollarını açıyor.

Amasrada Konaklama: 
Konaklama  için 4 mevsim hizmet veren bir kaç otel var bunlardan biri  beldenin kalbinde olan  yaz -kış hizmet veren  Timur otel .Otel yürüyerek bütün Amasrayı gezebileceğiniz bir noktada diğer oteller ise sırasıyla Diamond o ,Büyük Liman  ,Denizer o ,northdoor otel. Yazın ise sezon başladığı için  otel ,motel ,pansiyon sayısı artıyor belde halkı da  yaz sezonunda  ,yaşadıkları  evin odasını kiralayarak beldenin turizmine katkıda bulunuyorlar. 

 Amasrada ne nerede yenir ? 
 Sahil beldesi Amasrada çok şirin bir limanı var ve heryerde irili ufaklı  balıkçı tekneleri var .Dolayıyla insanın aklına ilk başta balık yemek geliyor .Tüm balıkçılarda, günlük hatta saatlik  taze balıklar var .Karadeniz kıyısında olunca da insanın aklına ilk Hamsi geliyor ,ama bence Mezgit bambaşka mevsimine göre iskorpit,barbun ,tekir kalkan akla gelen ilk balıklar ...  Balığın tazeliğine o kadar güveniyorlar ki ardından gelen tatlı bunu kanıtlıyor :) Onu Tatlı bölümünde anlatacağım . Balığın o kadar lezzetli olmasına neden olan 2 unsur var .Birincisi asla donmuş yada dolap da beklemiş balık kullanmıyorlar her daim taze günlük balıklar servis ediliyor  ..İkincisi ise pişirilme şekli ; Yağı değişen ve her defasında  ayrı tava kullanılarak yanmayan yağ ile mis gibi kızarmış balık servis ediyorlar.
 



Balık ve ET :

Kesinlikle Mustafa Amca’nın Yeri Canlı Balık da yenilmeli.  Küçük Limanın içinde  yer alıyor ve  Amasra’nın en meşhur balık restoranı. İşinizi riske atmayın güneşin denize doğru batışını izlemek istiyorsanız  hafta sonu rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.




Amasra’da balık  yemek istemiyorsanız o zman kesinlikle size "NaDD Et"i kesinlikle öneriyorum . Adını osmanlıca azık ,rızık kelimesinden alan "Nadd "Steak house "İstanbulda ki bir çok hamburgerciye kafa tutabilecek lezzet performansları ile sizi şaşkına çevirebiliyor . Et ve Hamburgerde inanılmaz başarılılar.Amasra da mutlaka bir öğününüzü buraya ayırmalısınız.




Amasrada Et yada Balık yemek istemiyorsanız Bartın 'ın yöresel yemeklerini yapan yerler de var. Tereyağlı su böreği ve yöreye özgü et suyunda pişen pirinçli mantı denenebilir.Lütfiye adlı Cafede atıştırmalıklar tadılabilir.

SALATA:


Amasra salatası : Amasraya  ait olan yöresel lezzetlerden biridir. Bence bu salata hem göze hem de damağa hitap etmektedir. Kış döneminde bu salatayı hazırlarken içine 27 farklı sebze türü konulmaktadır. Hem sağlıklı, hem besleyici, hem de zengin içerikli olan salatanın ünü ülkemizin dışına kadar taşmıştır. bu lezzetli salatayı Amasra'da yemelisiniz sanki hemen dalından kopartılmış ve sofranıza gelmiş gibi tazelikte. Amasraya imkanı bulamayanlar için salatanın orijinal tarifini sizlerle paylaşmak istedik. 
Bu salatayı da Canlı Balık Mustafa amcanın yerinde  yada Nadd Et de yemenizi tavsiye ederiz.



Amasra salatası için gerekli malzemeler

  • 1 adet orta boy domates
  • 1 adet orya boy salatalık
  • 1 adet küçük boy beyaz kuru soğan
  • 1 adet çarliston yeşil biber
  • 1 adet kök yeşil marul
  • 2 adet yeşil taze soğan
  • 250 gram reyhan, tere, maydanoz, kekik, nane, radika, mor marul, dere otu karışımı
  • 300 gram havuç, domates, beyaz lahana, karnıbahar, kornişon, zerdali, biber turşusu
  • 1 adet küçük kırmızı biber
  • 50 gram kırmızı lahana
  • 1 adet turşuluk kırmızı pancar
  • 100 gram kırmızı turp, karpuz turp, japon turpu karışımı
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi
  • Yarım çay bardağı limon suyu
  • 2 çay kaşığı tuz


Pelenkoğlu Salatası :


Roka, küp domates, bol sarımsak, zeytinyağı, limon içerir. 

 Pelenkoğlu Ailesi'nin özel salatasıdır.










TATLI :


BALLI YOĞURT :Amasrada tatlı olarak balıktan sonra servis yaptıkları tatlıyı görünce çok şaşırdım. Ballı,Fındık parçalı ,nar tanelileri ile süslenmiş Manda yoğurdu .:) İnanılmaz değil mi Balıktan sonra Yoğurt  tereddüt etsek de 2.porsiyonu yememek için kendimizi zor tuttuk .Deneyin kesinlikle daha önce yoğurt yememişim diyebilirsiniz .Hem de yedikten sonra kendinizi suçlu hissetmeyeceğiniz  kadar sağlıklı bir tatlı .




DONDURMALI İRMİK HELVA :kendilerine özgü hazırladıkladıkları ikinci tatlı da dondurmalı İrmik helvası








Osmanlı Sultanlarına yaraşır Türk KAHVESİ : Amasraya gelip mis gibi Osmanlı Kahvesi içmeden geri dönerseniz çok şey kaçırmış olursunuz .Osmanlı kahvesi içmek istiyorsanız Merkezdeki Timur otelin hemen 2 yan binasında bulunan  Kahveevi_ ne gideceksiniz . Kahvenin hazırlanırken  içine konulan 7 çeşit özel kahve karışımından tutun da ,kumda pişirilmesine ,yanındaki el yapımı Karadutlu ,Karanfilli,Tarçınlı ,Zencefil osmanlı şerbetinden, kendi hazıladıkları Evi marka lokumlarına kadar hepsi aynı elden çıkıyor .Kendinizi çok özel hissediyorsunuz. @Kahveevi_'ini instagramdan takip edebilirsiniz. Kahveevi_'nin sahibi Ediz İğci gelen misafirlerine sadece 40 yıl hatırı kalır kahveler sunmuyor aynı zamanda kendi yaptığı Damla sakızlı ,sade , güllü , fındıklı lokumlarından ikram ediyor ..güzel sesi ve ekibiyle Amasrada Karaoke ve canlı müzik ziyafetleri sunuyor. Amasra bu anlamda çok şaslı bir belde.

























Alışveriş : Amasrada Çekiciler çarşısından hala devam eden solmayan zanaat Tel kırma örtüler 'den alabilrisiniz .Yine el yapımı Şimşir tahta kaşıklar olabilir.Amasra Belediyesinin kurduğu Kadınlar pazarından doğal ürünler alabilirsiniz. Yine Kalenin eteklerinden Ağlayan ağaça doğru çıkarken yolun sağına soluna kurulan tezgalarda Yaşlı teze ve amcaların sattığı reçellerden almalısınız .Neredeyse  40 çeşidi reçel var . Nane reçeli ve kırmızı biber reçelinde mutlaka tadın ..Unutmadan kırmızı dağ çilekleri kale boyunca yürürken harika atıştırmalık oluyor mutlaka alın harika bir Vitamin deposu .

0 yorum:

 

Gezdim-Pişirdim-Yazdım Template by Ipietoon Cute Blog Design