21 Ağustos 2008 Perşembe

ROCHES (BEYOGLU)CIKOLATASI


Gerekli malzemeler ;

Bitter çikolata ( ince ince parcalanmis)
Findik, badem , antepfıstığı
arzuya göre ceviz
yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı pudra şekeri( Konya seker)

fırın ısimızı 170-180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Findik,Bademlerimiz, antepfıstıklarımızı ve isterseniz bir miktar cevizimizi fırın tepsimize serdiğimiz yağlı kağıt veya silpat üzerine serpiştirelim ortaya toplanacak sekilde findiklarin ve tum kuruyemis malzemenin üzerine pudra şekeri ile suyu karıştırarak serpiştirerek dökelim.
Tepsimizi fırına vererek 10 dakika kadar pişirelim. Fırından çıkarıp soğumaya bırakalım. Iyice karamelize olsunlar.
Bu arada çikolatalarımızı benmari usulu eritelim.
Sogumus olan kuruyemişlerimizi çikolata ile karıştıralım.
Düz bir zemine yağlı kağıt veya silpat serelim.
Çikolatalı ve kuruyemisli karışımımızdan bir çorba kaşığı kadar alıp yağlı kağıdın üzerine şekilsiz dökelim.
Tepsimizi biraz donduralım.
Soğuduktan sonra yağlı kağıdın üzerinede çikolatalarımızı spatula ile çıkaralım. İstadiğimiz gibi servis yapalım.Isteee size meshur Beyoglu cikolatasi tarifi

Cocuklariniza ve sevdiklerinize yapimi 15 dakika bile surmeyen leziz cikolatalar.Esim en cok Roches nam-i diger Beyoglu cikolatasini seviyor

TRUFF `TRUFFLE` BASIC


250 gr çiğ krema
500 gr bitter küvertür
Krema kaynatılıp, içine 'isteğe göre cesitli ickiler ve likormeyve puresi,karamel,findik,fistik,badem,limon,portakal kabuğu rendesi eklenir.Kaynayan krema ateşten alınıp içine minik minik parçalara ayrılmış küvertür atıp, eritilir. İyice karıştırılır.Alkolünün uçmaması için likör en son eklenir.

1 GUN DOLAPTA BEKLETILMIS GANAJ DONDUKTAN SONRA KUCUK MISKET BOYUTUNDA SEKILLERE AYRILIR ELLE SEKILLENDIRILEN CIKOLATA ERITILMIS CIKOLATA ,KAKAO ,PUDRA SEKERI,HINDISTAN CEVIZI, TOZ FISTIK VE TOZ BADEME BULANIR.

NOT :ELINIZIN SICAKLIGINDAN DOLAYI YAPISMASIN ISTIYORSANIZ ELINIZ ARADA PUDRA SEKERINE BULAYIN .

Yaptığınız topları buzdolabında soğuttuktan sonra elinize aldığınız erimiş küvertür ile ( ya da içine batırarak) dışlarını iyice kaplayın. İsterseniz üstlerine değişik şekiller de yapabilirsiniz. Ya da daha sonra kıyılmış fındık, hindistan cevizi gibi malzemelere de batırabilirsiniz. Buzdolabında soğutup, dondurduğunuz çikolata topları artık ikrama hazır

TRUFF `TRUFFLE`


Truff için gerekli malzemeler ;
250 gr sütlü + 250 gr bitter küvertur ( ELIT )
250ml sıvı krema ( SEK VEYA TIKVESLI)
istediğiniz miktarda çikolatalı kek)
üzeri için ; 100 gr sütlü + 100 gr beyaz küvertur
isterseniz fındık, antep fıstığı, badem parçacıkları
Öncelikle 400 gr küvertur çikolatamızı küçük küçük parçalara ayırıp geniş bir çelik kabın içerisine koyuyoruz.
Orta hararetli ocağımızda 350 ml kremamızı devamlı karıştırarak kaynatalm.
2- Kaynayan kremamızı çikolatalarımızın üzerine dökelim. Ve tel çırpıcımzı ile çikolatalar eriyene kadar karıştıralım.
3-kekleri küçük küçük ufalayıp çikolata karışımımız sıcakken içerisine atalım ve karıştıralım. Kekler görünmeyecek kadar ufalmasını sağlayanlım. İsterseniz içerisine hiç kek eklemeyebilirsiniz. Ama içerisine eklenen ve yumuşatılan kek truff'a çok farklı ve yumuşak bir kıvam katıyor..Bu aşamadan sonra hazırladığımız karışımı en az 4-5 saat oda sıcaklığında bekletmemiz gerekiyor. Beklerken çikolatamız katılaşacak ve istediğimiz kıvama gelmeye başlayacaktır
.4- Bekleme aşamasında 30 dakika 1 saatte bir gelip gidip çikolatanızı kontrol edin ve karıştırın.Fotoğraftaki gibi spatulayı kaldırdığımızda karışımımız akışkan olmayıp sertleşmişse, buzdolabına kaldırabilirsiniz. Buzdolabında ise en az bir gece veya yine 3-4 saat bekletelim.
Buzdolabından çıkardığımızda, karışımımız sert bir görünüşte olacaktır.
5- Dondurma kaşığı ile çikolatamızdan parçalar koparıp elimizle yuvarlamaya başlayabiliriz.
6- Yuvarladığım parçaları , üzerine yağlı kağıt serdiğim bir fırın tepsisinin üzerine diziyorum..Ve işlem bittikten sonra 10 dakikalığına buzdolabına kaldıralım.
7- Trufflarımız buzdolabında dinlenirken bizde 100 gr sütlü ve 100 gr beyaz çikolatamızı benmaride eritelim. Siz isterseniz sadece sütlü veya sadece beyaz çikolata eritip üzerilerini kaplayabilirsiniz.Çikolatalarımız eridikten sonra buzdolabından trufflarımızı çıkartalım. Erittiğimiz çikolataların içerisine iki kaşık yardımıyla birer birer trufflarımızı ekleyip her tarafları iyice çikolataya bulanana kadar yuvarlayalım. Çikolataya buladıklarımızı tekrar yağlı kağıdın üzerine koyalım. Tek tek hepsine aynı işlemi yaptıktan sonra en son , eğer isterseniz, dövülmüş fındık vb. üzerilerine serpiştirebilirsiniz. Bu aşamadan sonra 1 saat tezgahın üzerinde çikolataların donmasını bekleyelim.
8- Bir saat sonra hazırladığımız truffları buzdolabına kaldıralım.

sabah buzdolabından truffları çıkardığımda, iyice donmuş haldeydiler..Donmuş derken, üzerindeki çikolatalar donmuş oluyor, içleri ise yumuşak kalıyor

OZEL CIKOLATA KALIPLARINDA ICI DOLGULU CIKOLAT ATARIFI

Küvertür (minik minik kesebilirsiniz) koyduğunuz kabı, içi sıcak su dolu bir başka kapa koyarak (benmarin usulü) eritiyorsunuz. Ama dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta ver. Çikolatanın asla su ile temas etmemesi geriyor. Bir minik not daha, eriyen küvertürünüzün kalitesini soğudukça üstünde yağımsı bir madde bırakmamasından ya da soğukça üstünün kuruyup çatlamamasından da anlayabilirsiniz. Kaliteli bir küvertür (resimde görüldüğü gibi karıştırıldığında salep kıvamında olur, dökülen kısmı top top ortada birikmez.

Küvertürü çikolata kaplarına dökün, iyice sallayın ki içinde hiç hava kalmasın sonra dükün, bir daha doldurun ve yine dökün. Kalıbın içinin her tarafının çikolatalanmasını sağlayın. İçini boşalttığınız kalıbı buzdolabında soğutmaya bırakın. Bu arada kalıplarınızı asla sert malzemeler ile yıkamayın ki çizilmesin ve kurumuş bile olsa iyice kurulayın çünkü içinde kalan su damlacıkları çikolatanızın mat olmasına neden olur.


Soğutup dondurduğunuz içi çikolata kaplı kalıpların ortasına minik minik iç dolgu malzemesi yani hazırladığınız ganajı, huni şeklinde yaptığınız kağıt ile sıkın. (Bir gün önce yapıp buzdolabında soğuttuğunuz ganajını biraz oda sıcaklığında beklettiğinizde sıkılabilecek kıvamda olur.)

Sıra geldi kalıpların üstünü kapatmaya. Dışı küvertürlü içi ganajlı kalıpların üstünü tekrar erimiş küvertür ile iyice kapayın. Kalıpların birbirinin birbiri ile bağlantıları arasında çikolata kalmamasına özen gösterin ki çikolatalar kalıplardan çıkarken, birbirine bağlı çıkmasınlar. Son aşama her zamanki gibi çikolatanın donması için buzdolabı. İyice soğuduktan sonra kalıptan çıkardığınız çikolataları afiyetle yiyebilir, misafirlerinize ikram edebilirsiniz.

GANAJ(DOLGU MADDESI)

Sıra geldi Ganaj yapımına..

.Ganaj, çikolatanın iç dolgu malzemesine deniyor.

ganaj
250 gr çiğ krema
500 gr bitter küvertür

Krema kaynatılıp, içine 'isteğe göre cesitli ickiler ve likor
meyve puresi,karamel,findik,fistik,badem,limon,portakal kabuğu rendesi eklenir.
Kaynayan krema ateşten alınıp içine minik minik parçalara ayrılmış küvertür atıp, eritilir. İyice karıştırılır.
Alkolünün uçmaması için likör en son eklenir.


NOT:
1-Eger ganaj truffle cikolata yapilmak uzere haizrlaniyorsa birgun onceden yapilip buzdolabinda bekletilmelidir.Boylece elle sekil verirken cikolatanin erimesi en aza indirilmis olur.
2-Ancak yapilan ganaj sadece dolgulu cikolatalarin icinde kullanilcaksa bu durumda yarim saat oncesinde hazirlamak kullanim kolayligi acisindan daha saglikli olur.
Daha sonra bir gece boyunca buzdolabının alt tarafında bekletilir.

PASTA VE CIKOLATA KALIP VE DEKOR MALZEMELERI fiyati

Bunlar Chef`s istanbul kaliplari
Acikcasi cok pisman oldum almadigima ....


Yuvarlak ve Kare model çikolata kalıpları satış fiyatı 30 YTL + KDV'dir. Bir seferde 24 adet dolgulu çikolata yapılabilen kalıplar çok defa kullanıma uygun olarak üretilmiştir.
Satın almak veya sipariş etmek için 0212 244 76 92-93 / GSM: 0533 383 79 77 nolu telefonlardan ulaşabilirsiniz. Kargo ile adrese teslimlerde kargo ücreti alıcıya aittir.























Pasdekor Inanilmaz bir yer 3000 `e yakin pasta ve cikolata kalibi var.Ama cikolata kaliplarinin fiyati biraz pahali ...





cikolata Kalip 42.5 +%18 kdv


Transfer baskili tek seferlik 10 `lu ve 8`li kaliplar 14.5+kdv








http://www.pasdekor.com.tr/









Merkez: Mahmut Şevket Paşa Mah. Şahin Kaya Sok. No:16 Okmeydanı / İSTANBUL
Tel: +90 212 235 11 11 pbx Fax: +90 212 361 19 99 E-Posta: siparis@pasdekor.com.tr






Chef

CIKOLATA VE PASTA MALZEME ALIM YERI 1

AKIN PASTACILIK
BAHÇELİEVLER/İSTANBUL Açık adres: Yayla Meydanındaki Beslen Ekmek Fırınının Karşısındaki Sokaktan Gir. Yol İkiye Ayrılıyor. Sağa Sap ve Dümdüz İlerle Bizi Sağ Kolda Görüceksiniz.

KONFISERI VE KUVERTUR CIKOLATA FIYATI METRO MARKET ILE AYNI

Cikolata Eritme (BENMARI) ve Sogutma

Çikolata eritme

Cikolkata direkt atese maruz birakilmadan 40-45 derece arasinda eritilmelidir.Bu isleme `bain-marie` (benmari) usulu yani iicnde sicak su bulunan kabin icerisine konan ertitme kabinda yapilmasi uygundur. Ayrica mikrodalga firinda da eritilebilirmis.40-45 derece arasinda eritilen cikolata yaklasik 30 dereceye indiginde calismaya haizr hale gelir.

Büyük bir kaseyi içinde az miktarda kaynar su bulunan bir tencereye oturtun. Kasenin dibi suya değmemeli. Çikolatayi küçük parçalara bölün, kasede kısık ateşte erimeye bırakın.Çikolata 10 dakika sonra eriyecek, yumuşak ve parlak olacak. Ateşten alıp iyice karıştırın. Artık kullanıma hazırdır

Benmari Usulü
Isıyla direkt temas etmemesi gereken gıdalar bu yöntemle pişirilir veya eritilir. Gıdanın bulunduğu kap, ocak üzerindeki veya fırın içerisindeki sıcak su dolu bir başka kabın üzerine oturtularak gıdanın pişirilmesi veya eritilmesi işlemi gerçekleştirilir.Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız. Aksi halde pişim çok uzun sürer. Derin tencerelerden kaçınmalısınız. Su dolu kabın dibine küçük bir tabak koymayı deneyin. Böylece hararetli bir pişime engel olabilirsiniz.

Sogutma Derecesi :Islenmis cikolatalarin uygun sogutma derecesi 15-18 derecedir.

CIKOLATANIN SAKLANMA KOSULLARI

Çikolata Nasıl Saklanmalıdır?

Çikolatanın saklanma koşulları 18-22 derecedir. Çok sıcak ve çok soğuk şartlarda bekletildiği takdirde formunda bozulma meyda gelir. Kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemelidir. Nem ise çikolatada biyolojik bozulmaya sebebiyet verir, bu nedenle ideal nem oranı %60-65’dir. Çikolata çabuk koku alır. Bu yüzden çikolatanın kokulu ortamlarda bulunmaması gerekir. Gunes isigi almayan ortamda muhafaza edilmelidir.Çikolatanın erime ısısı 32 derecedir. Vücut ısısı 36,5 olduğu düşünülürse uzun sure elde tutulan çikolata eriyecektir.

KAKAO VE CIKOLATA TARIHI

Cikolata çok tüketilen bir besin maddesi. Ben bu besin maddesini araştırmislar. İlk şeker rafinasyonu işlemini gerçekleştirenlerin Araplar olduğunu öğrendim ve şaşırdım. Araplar ilk şeker rafinasyonu işlemini gerçekleştirine değin şekerleme yapımı bilinmiyormuş. Şeker rafinasyonu öğrenildikten hemen sonra toz şeker ve arap zamkının kombinasyonu ile basit şekerleme tabletleri yapılmaya başlanmış. Çok sonraları, çikolatanın ham maddesi olan kakao çekirdeği Güney Amerika’dan Avrupa’ya getirilmiş. XIX. Yüzyıl başlarında, bir Hollandalı, C. Van Houten tarafından kakao çekirdeği yağının 2/3 ünü ekstrakte edebilen bir yöntem geliştirdikten sonra, kakao yağının ince öğütülmüş şeker ve kakao kitlesi ile karıştırılıp kalıplanması suretiyle çikolata yapılmaya başlanmış.Daha sonra, bir İsviçreli, M. D. Peter süt tozu kullanarak sütlü çikolata yapmayı keşfetmiş. Bu konudaki bir diğer önemli gelişme de düz pürüzsüz tekstürlü fondan yapımının bulunması olmuş. Bu şekerleme, eski iri taneli çikolatanın yerini almış ve günümüze değin çikolatalı şekerlemeler ailesi sürekli bir gelişme göstermiş Bugün, katı çikolata barlarına ek olarak çikolata kaplamalı marshmallow, nugat, krem, karamel v.b. şekerlemeler de yaygın olarak tüketiliyor, marketten canımızın istediği çeşitte çikolta alabiliyoruz karamelli, pirinç patlaklı, fıstıklı…KAKAO VE ÇİKOLATANIN TARİHÇESİKakaonun ilk ekimini yapanlar, önce Mayalar sonra da Aztekler oldu ve ona "cacau" adını verdiler. "Xocoatl" denen ve koyu, acı ve baharatlı içeceğin içinde bulunan en önemli madde kakao idi. Tad ve karışım olarak günümüzde bildiğimiz çikolatadan çok farklıydı ve cenaze törenleri ile kutlamalar gibi özel günler için hazırlanırdı.Önce sadece İspanya olmak üzere çikolatanın Avrupa'ya girişi 16ncı ve 17nci yüzyıllarda oldu. Çikolata tüketimi yalnızca aristokrasi ve kraliyet sarayına bağlı ruhban sınıfına has olan bir ayrıcalıkdı. Çikolatanın toplumun geniş bir kesimine yayılması, çikolata üretiminin sanayileşmesinin ciddi olarak başladığı 20nci yüzyılın başlarından evvel mümkün olmayacaktı. Fakat o zaman bile yetişkinler için bir lüks tüketim maddesi olarak kaldı ve sadece özel günlerde, kutlamalarda ya da duygusal anlarda, arkadaşlar ve sevgililer arasında tadılırdı.Çikolata her zaman günümüzde tanıdığımız sert, parlak ve gevrek halinde olmamıştır. 19 uncu yüzyılın ortalarına kadar çikolata esas olarak bir meşrubat halinde tüketiliyordu; preslemeyle "kurabiye" kalıpları haline getirilmiş çikolata tozu sıcak su ya da sütün içine batırılıp eritiliyordu.Hollandalı Coenraad Van Houten tarafından 1828 yılında kakao presinin icat edilmesi, gıda sanayiindeki üreticilere "modern" ve katı haldeki çikolatanın yapımı için hem teşvik oldu, hem de onlara gerekli ekipmanı sağladı. Tarihçiler halen katı haldeki çikolatayı ilk olarak kimin ürettiği konusunda tartışmaktadırlar fakat İngiliz Fry ailesi ilk çikolata çubuğunu pazarladıklarını iddia etmektedirler. KAKAO HAKKINDAKakao EkimiTheobroma Cacao adı verilen kakao ağacı, ekvatorun 10 derece kuzeyi ve 10 derece güneyi arasındaki sıcak ve rutubetli ekvator kuşağında yetişir Kakao üretiminde ilk sırada olan ülkeler Fildişi Sahili, Gana ve Endonezyadır. Günümüzde Afrika önde gelen kakao tedarikçisidir ve dünyadaki kakao mahsulünün %75'ini sağlar.Kakao Ağacı Kakao ağacının üç farklı türü bulunmaktadır. Bunlar Criollo, Forastero ve Trinitario’dur. Kakao ağacı yıl boyunca 6 aylık iki devrede çiçek verir. Beş yapraklı ve ufacık binlerce beyaz (dişi) ve pembe (erkek) çiçek ağacın kök ve dallarını bezer. Bunlardan sadece birkaçı, doğal ya da elle olmak üzere, döllenecektir ve en fazla kırk tanesi kakao meyvesi olarak büyüyecektir. Bu meyveler uzunca ve yeşil renkli kavunlara benzerlerKakao ÇekirdeğiÇikolata ve ilgili ürünlerin temel maddesi kakao çekirdeğidir. Kakao çekirdeği, kakao ağacında ucu sivrilmiş küçük kavun görünümünde ve 10-15 cm boyundaki kakao tohum zarfları içinde bulunur. Kakao çekirdekleri “base” ve “flavor” tipleri olmak üzere iki grupta sınıflandırılırlar. Base tipi çekirdekler kuvvetli bir tada ve çoğu durumlarda taneden ileri gelen bir acılığa sahiptir. Bunlar kolay bulunabilen ve nispeten ucuz çekirdeklerdir. Başlıcaları Accra çekirdekleri (gana), Bahia Para (Brezilya), Lagos (Nijerya), Sanchez (Dominik)’dirKakao KitlesiGerek kakao gerekse çikolata imalinde ilk aşamada çikolata likörü imal edilir. Bunun için, fermente olmuş ve kurutulmuş kakao çekirdekleri temizleme işlemine tabi tutulurlar. Aspiratör, elek makineları ve manyetik ayırıcılardan oluşan temizleme sisteminde çekirdekler taş, toprak, metal parçaları. Çubuk ve dal parçaları ile diğer yabancı metaryalden arındırılır. Temizlenen çekirdekler kavrulur. Kavrulup soğutulan çekirdekler mekanik kabuk kırma ve ayırma sistemlerine sevk edilir. Kabuğundan ve embriyodan ayrılan çekirdek içi, bir seri kırma diskleri ve öğütme valslerinden oluşan değirmenden geçirilerek ufalanır ve öğütülür.öğütme sırasında ünün sıcaklığı yükselir, kakao yağı eriyerek parçalanan hücre çeperlerinden dışarı çıkar. Değirmenden çıkan ürün, yağ ve yağlı zerreciklerden oluşan, akışkan karakterli bir lapa görünümündedir. Bu ürüne “çikolata likörü” ya da “acı çikolata” ya da “kakao kitlesi” adı verilir. Çikolata likörünün bileşiminde, yaklaşık; %50-55 yağ, çoğu sindirilebilir nitelikte %20-30 karbonhidrat,%5-8 protein, %5-6 tanen bileşikleri, %3 kül, %2.5 organik asitler, %2 nem, eser miktarda kafein ve %1.5 theobromine (kafeinle ilgili bir glikozid) bulunur.

ÇİKOLATA KILO ALDIRMIYOR DIS CURUTMUYOR :)

Beyin mutlu oluyor

Middlesex Üniversitesi uzmanlarından Dr. Neil Martin'in yaptığı araştırma sonuçlarına göre, çikolatanın kokusu bile insanı baştan çıkarıyor.Çikolata, beyni rahatlatıp gevşetiyor, mutluluk veriyor.Çikolata, beynin endorfin salgılamasına neden oluyor. Bu salgı mutluluk duygusu duymamızı sağlıyor.

Bedeni Aşık ediyor
Çikolata, beyin gibi bedeni de gevşetip rahatlatıyor. Çikolatanın içindeki “Phenylethylamine” adlı bileşim, endorfin gibi fiziğimize mutluluk veriyor. Yani, insan bedeni çikolata yediğinde, aşık olduğu zamanlarda olduğu gibi hoş reaksiyonlar gösteriyor.

Kalsiyum ve DemirÇikolata aynı zamanda çok besleyici bir gıdadır.
İçinde büyük oranlarda magnezyum, demir ve kalsiyum bulunmaktadır. Küçük bir parça çikolata, almamız gereken minerallerin en az beşte birini içeriyor.Antioksidan MaddelerSon araştırmalar, çikolatanın farklı bir özelliğini de ortaya çıkardı. Kaliforniya Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, 50 gramlık bir çikolata ya da iki kaşık şekerle karıştırılmış bir bardak kakao, bir kadeh kırmızı şarap içinde bulunan antioksidanlara eşdeğerde kimyasal madde içeriyor. Bir başka deyişle çikolata kalp krizi ya da beyin kanamasını önlüyor.

İnsan Ömrünü Uzatıyor
Harvard Üniversitesi'nde 8 bin erkek üzerinde yapılan araştırma, çikolatanın ömrü uzattığını da ortaya koydu. Çikolata yiyenlerin ömürlerinin en az bir yıl uzadığını belirten uzmanlar, bunu içindeki antioksidan maddelere bağlıyorlar.Kalbe Faydalı YağÇikolatanın içindeki yağ, üç kaynaktan geliyor: Kakao yağı, bitki yağları ve süt içindeki yağlar.Kakaonun içindeki ‘Stearic asit' içeren yağ bir çeşit doymamış yağdır. Doymamış yağların da sağlığa ve özellikle kalbe zararlı olduğu bilinir. Ancak kakao içindeki ‘Stearic asit', vücuda girince ‘Oleic asite' dönüşüyor. Aynen zeytinyağı içindeki Oleic asit gibi. Bu yağ türü de kalbe çok faydalı.

Dişleri Çürütmez
Çikolatanın dişleri çürüttüğü önyargısı vardır. Oysa araştırmalar tam tersini gösteriyor. Kakao içinde bulunan bir bileşim, diş çürümelerini engelliyor. Kakao yağı içindeki bu bileşim dişi kaplıyor ve dışardan gel ece k bakterileri engelliyor.

Çikolata ve Kolestrol
Araştırmalar, kakao yağının kandaki ‘mevcut' kolesterol düzeyinin yükselmesine neden olmadığı ispatlamıştır. Bunun da nedeni içerdiği yüksek stearik asit'tir.Kolesterolün hayvan hücresinde bulunan bir madde olduğundan habersiz birçok insanın bizzat çikolatanın kolesterol ihtiva ettiğini düşünmesi ise bu konudaki en yaygın yanlış bilgilerden biridir.

Çikolata ve Kilo Sorunu
Çikolata çeşidine bağlı olarak kilo aldırmaktadır. İyi kalite çikolatalar kakao yağından yapılırlar ve kullanılan diğer doymuş yağlara nisbeten yaklaşık üçte bir daha az kalorilidirler. Ayrıca doymuş yağlar kötü kolesterol (LDL) içerir, kandaki kolesterol miktarını yükseltirler. Ancak tüm çikolataların kakao yağından yapılmadığını unutmamak gerekir. Emin olmak için çikolatanın içeriğini okumakta fayda vardır.



KAYNAKÇAİNTERNET ADRESLERİ
www.bind.com.tr
www.elit-chocalate.com
www.ntvmsnbc.com/new/
www.semad.org
http://www.elit-chocolate.com/tr/cikolopediaAyrintiPage.php?bolumID=1
http://www.elit-chocolate.com/tr/cikolopediaAyrintiPage.php?bolumID=4
http://www.elit-chocolate.com/tr/cikolapediaPage.php
http://www.food-info.net/tr/qa/qa-fp45.htm
www.biltek.tubitak.gov.tr

Çikolatanın Terminolojisi

GUANDUJA: Sütlü çikolatanın; fındık püresi, süttozu, şeker ve lesitin ile karışımından oluşur. Dolgu maddesidir. Ayrıca guandujanın içine istenilirse krokant, krenç gibi malzemelerde kullanılmaktadır.

GANAJ: Çikolatanın süt ile ( az karamel ile tatlandırılmış) yumuşatılması ile elde edilen iç dolgu çeşididir. Kullandığımız çikolatanın çeşidine göre isimlendirilir. Örneğin; sütlü çikolata kullanılırsa sütlü ganaj, bitter çikolata kullanılırsa bitter ganaj, beyaz çikolata kullanılırsa nuga ganaj olarak adlandırılıyor. Nuga ganaj: Beyaz çikolata ile yapılan ganaj anlamına gelmektedir.Ganaj yapımında çikolatanın içine, süt ile birlikte meyve özleri veya kuruyemiş püreleri de kullanılabilir. Örneğin çikolatayı süt ile yumuşattıktan sonra fındık püresi katarak ‘‘fındık ganaj’’ elde ediyoruz. Bu şekilde elde edilen mokalı (mokalı) ganaj, bademli ganaj, fıstık ganaj, ceviz ganaj, frambuazlı ganaj, vişneli ganaj çeşitlerini iç dolgu olarak ürünlerimizde kullanmaktayız.

KROKANT: Şekerin eritilip fındık kırıkları ile karıştırıldıktan sonra soğutulup mixer de toz haline getirilmesiyle oluşur. Guandujanın içine konularak iç dolgu malzemesi olarak kullanılır. KRENÇ: Ufak fındık kırıklarının şekerlenip, fırında kavrulmasıyla elde edilir. Bu ürün hem çikolatanın üstüne süs amaçlı kullanılır, aynı zamanda guandujanın içine katılarak iç dolgu malzemesi olarak kullanılır.

VANİLİN: Vanilyanın asıl kaynağı Kuzey ve Orta Amerika'dır. Avrupa'da İspanyollar tarafında tanıtıldı. Günümüzde başlıca üretimi yapan ülkeler Afrika ve Asya'da bulunmaktadır ve özellikle Madagaskar, Mauritius ve Réunion'dür. Doğal vanilya orkide ailesine mensup vanilya bitkisinden ( Vanilla planifoilia ) elde edilmektedir. Vanilya başlıca bitkinin tohumlarında bulunmaktadır. Tohumlar genellikle fermente edilerek (olgunlaştırılarak), vanilyanın başlıca bileşeni olan vanilinin serbest bırakılması sağlanır. Olgunlaşma sırasında tohumlar karakteristik siyah rengini alırlar. Vanilya birçok farklı bileşen içermekte iken vanilinin tadı vanilyaya göre değişkenlik göstermektedir. Birçok gıda uygulamaları için vanilin uygun bir alternatiftir.

LESİTİN: Lesitin birçok gıdada emülgatör (emülgatörler yağın su fazından ayrılmasını engellerler) olarak kullanılır. Doğal olarak lesitin bakımından zengin olan gıdaların bünyesindeki yağ oranı da yüksektir; yumurta, sığır ciğeri gibi. Fakat yerfıstığı, sığır bifteği, bazı meyve ve sebzeler daha az lesitin ihtiva ederler. Ticari olarak lesitin, soya unu ve yağı üretimi esnasında yan ürün olarak elde edilir. Lesitin, ismini yüksek miktarda lesitin içeren ve Yunancada yumurta sarısı (lekithos) anlamına gelen sözcükten almıştır. Ticari olarak imal edilen lesitin saflaştırıldığı için alerjik değildir, soya fasulyesi ve tavuğa alerjisi olanlar için bile. Lesitin kimyasal olarak Fosfatidil kolin' dir (bir fosfolipid'dir). Fosfolipidler vücuttaki bütün hücrelerin ihtiyaç duyduğu hücre zarındaki yapı

Kursta super ama evde becerebilecek miyim?Malzemeler nerden alinacak?

Isin en heyecanli ve zor kismi bu oldu .Zo cunku ne nerden alinir henuz bilmiyorum .O gun is donusu Cikolata malzemeleri almak icin Metro Market`in yolunu tuttuk.Esim sagolsun beni var gucuyle destekliyor ve her aninda yanimda.

Metrodan pastacilik malzemeleri bolumu var hep goruyordum ama cok uzak ve profesyonel malzeme grubu gibi gozuktugu icin es geciyordum bu sefer anlayarak birseyler alabilcektim.Mustafa beyden aldigim bilgiler dogrultusunda Kuvertur cikolata almam gerekiyordu .

Elit marka Kuvertur cikolata aldim 2,5 kg bloklar halinde satiliyor sanirim Bitter olani 23 ytl civarindaydi .http://www.elit-chocolate.com/tr/endustriyel_urunler.phpve yine Elit`in kakaosu. oda 15 ytl civarindaydi ...
Pudra sekerinde ise tek isim konya sekeri http://www.konyaseker.com.tr aradik ama metrodan temin edemedik ozellikle tercih edilmesi gereken bi pudra sekeri berrak ve homojen olarak dagiliyor...

Cikolata yapiminda Kuvertür Çikolatanin onemi cok buyuk . Çikolata yapımı için önce kakao çekirdekleri eziliyor ve kakaonun yağı ile özü birbirinden ayrılıyor. Beyaz küvertür ağırlıklı olarak kakao yağı ve süttozundan oluşurken, bitter ya da sütlü (siyah renkli) küvertür ise kakao yağı, süttozu, şeker ve çikolatanın kendinden oluşuyor. Kuvertür çikolatanın diğer çikolatalardan farkı; kakao yağı oranının yüksek, pürüzsüz, parlak olması ve kolay erimesidir. Kuvertür çikolatalar 1,5 ve 2,5 kg’lık ambalajlarda satılıyor. piyasada 4 çeşidi mevcut; Bitter, Sütlü, Frambuazlı ve Fildişi dedikleri beyaz çikolata.Arti extra sutlu veya extra bitter gibi %70 kakao oraninda cesitleride mevcut.

Gerçek çikolata kakao yağından yapılır. Böylece ağızda hemen erir ve muhteşem bir tat bırakır. Çikolata alırken içindekilere mutlaka bakın. Eğer içinde kakao yağı varsa işte o gerçek çikolatadır.. Kaliteli bir çikolatayı, elinize alınca vücut ısısı ile hemen erimesinden de anlayabilirsiniz. Kestiğinizde de kaliteli bir çikolatanın içi berrak ve saydam olurken kalitesizleri damar damar olur.

20 Ağustos 2008 Çarşamba

Ilk Adim....

          Hersey 13 Şubat 2008 `de başladı diyebilirim. Ertesi gün 14 Şubat olacağı icin ve o zamanki nişanlım şimdiki esimin de ertesi gün nöbeti vardi ve biz el ele göz göze kutlayamayacaktık.
O zaman bir seyler yapmalıydık .Sonradan da hatırlayabileceğimiz bir şey yapmaya karar verdik benim aklıma yemek kursu geldi çünkü ikimizde yemeği çok seviyoruz...

Yemek bizim icin seremoni ...Internetden arastirdik ve Whirpool Mutfak Sanatlari Akedemisinden bir kursa katilmaya karar verdik. O gun cok eglendik en zevkli tarafi ise yaptigimiz yemegi birbiriimize ikram edip hatta kalan kisminida eve paket olarak almakti...
  O gün bunu bir sekilde devam ettirmeyi kafama koymuştum ama benim kafamdaki daha çok pasta ya da  çikolata yapımı ile ilgiliydi.Turkiyede bu konuda bir boşluk var .Amatorler icin gunluk workshop harici programlar yok gibi birsey...

Aylar gecti is yogunlugu,evlilik planlari derken ertelendi de ertelendi ve birgun yurtdisina gidip bu egitimi kisa surelide almak uzere beynin arka loblarindan birine bu fikir atildi....
Haziranda her gün ki gibi sabah radyo dinlerken N101 Cem Ceminay`dan Garanti Emeklilik Hobi kursu kazandım...

Yelken kursunu sectim ama Agustos ayına erteledim.
Agustos ayı geldi telefonda ki ses hobim icin uygun vakit diyordu ne oldu anlayamadım ama windsurf `den dolayı el bileğimde problem yaşadiğım aklıma geldi ve ben vazgeçtim yemek kursu olsun dedim.
2 saat sonra telefondaki kisi 16 Agustos 2008 saat 15:00 `da Taksimde çikolata kursumun oldugunu söyledi öylece kaldığımı hatırlıyorum nasıl yani cumartesi günü Çınarcıkta ki  kayınvalideme soz vermiştim gitmek zorundaydım .Pazar günü de Adapazarina Annemlere geleceğimi söyledim .Ve kursu kaciramazdim cunku icimd ki ses yol gösterecek diyordu .....Panik yapmadan hizlica plan yaptim kimseyi kirmadan sadece kendim cok yorularak herkesi mutlu edebilir ve kendim de mutlu olabilirdim ve 16 Agustosta Taksim`e dogru yola ciktim (İstiklal Cad. Mim Han No:55 Kat:7 Beyoğlu - Taksim (İstiklal kitabevinin üzeri, Megavizyon'un yanı)chefsistanbul.com ).Kursa katilimci sayisi 7 olmasi gerekirmis ama sadece ben vardim :) Super eğlenceliydi ve yaptığım enfes çikolataları paketleyip beni heyecanla bekleyen esime ve 12 yildir seker hastaligi sebebiyle tatli yemeyen kayinpederime ikram ettim çok beğendiler oyleki mustafa babam 2.yi bile istedi....

Chef`s Istanbulda Mustafa bey çok ilgili ve beyefendi biri o gün onunla 3 farklı çikolata yaptık onların tariflerinide dilim döndüğü ekilde anlatmaya çalışacağım ..Kurs cikisi Kendimi yurtdisina cikmama gerek kalmadan Temel pastacilik Kursuna kaydettirip oyle ciktim :) Esim cok sevindi ....
 

Gezdim-Pişirdim-Yazdım Template by Ipietoon Cute Blog Design